Michael Klenk en Giacomo Marangoni ontvangen ERC Starting Grant

Nieuws - 05 september 2024 - Webredactie

De European Research Council (ERC) heeft de ERC Starting Grants voor jonge onderzoekers bekend gemaakt. Deze Europese subsidie van €1,5 miljoen euro voor een onderzoeksprogramma van vijf jaar is bedoeld om individuele wetenschappers in staat te stellen hun eigen teams op te bouwen en innovatieve projecten te realiseren. TBM onderzoekers Michael Klenk en Giacomo Marangoni hebben de ERC Starting Grant ontvangen voor hun baanbrekende onderzoek.

Michael Klenk, Techniek, Bestuur en Management, Values, Technology and Innovation CareNow – Careful, now! A New Socio-Structural Theory of Manipulation and its Normative Status Michael Klenk is universitair docent filosofie van technologie aan de faculteit Technologie, Bestuur en Management, en lid van het Delft Design for Values Institute. Hij heeft de ERC Starting Grant ontvangen voor zijn onderzoeksproject "CareNow." Dit project daagt het idee uit dat manipulatie een vorm is van kwaadaardige inmenging in de zaken van solitaire, onafhankelijke individuen. In plaats daarvan streeft het ernaar om de eerste theorie van manipulatie te ontwikkelen die onze behoefte aan sociale ondersteuning bij het redeneren erkent. De theorie zal de eerste zijn die manipulatie door sociale systemen en technologie zoals AI kan verklaren. De innovatieve methodologie combineert een conceptueel, filosofisch onderzoek naar manipulatie met experimentele studies.

De belangstelling voor filosofische theorieën over manipulatie is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Dit komt gedeeltelijk door discussies over opkomend populisme, politieke verdeeldheid en gebeurtenissen zoals het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij filosofische inzichten helpen om problematische en manipulatieve invloeden te identificeren. Het is cruciaal om de definitie van manipulatie correct te krijgen, maar de huidige theorieën zijn niet goed geschikt voor deze taak omdat ze te veel de nadruk leggen op individuen en daarom nieuwe vormen van manipulatie door sociale systemen of nieuwe technologie, zoals AI, niet kunnen verklaren. Ze veronderstellen dat mensen onafhankelijk denken en redeneren. In werkelijkheid zijn we echter sociale wezens die afhankelijk zijn van anderen en ondersteunende technologie om effectief te denken en te handelen.

Door het idee uit te dagen dat manipulatie alleen individuen betreft en in plaats daarvan te focussen op sociale invloeden, is CareNow gedurfd, ambitieus en potentieel baanbrekend.

Giacomo Marangoni, Techniek, Bestuur en Management, Multi Actor Systems RIPPLE - Redirect Innovation to foster Positive tipping Points and prevent Lock-ins in the clean Energy transition Giacomo Marangoni is universitair docent beleidsanalyse aan de faculteit Technologie, Bestuur en Management, en is betrokken bij het TU Delft Climate Action Programme (CAP).

Marangoni heeft de ERC Starting Grant ontvangen voor zijn project "RIPPLE", dat de beperkingen van huidige klimaat-energie-economische modellen aan de kaak stelt. Deze modellen overschatten vaak kosten van schone energietechnologieën en vereenvoudigen besluitvorming te veel, waardoor ze niet geschikt zijn om effectieve scenario’s en klimaatstrategieën te creëren voor een disruptieve overgang naar groene energie.

RIPPLE richt zich op positieve kantelpunten: snelle, grote en onomkeerbare verschuivingen naar schone energie. Het project onderzoekt hoe innovatie in groene technologieën positieve kantelpunten kan bevorderen, hoe materiële en financiële beperkingen positieve kantelpunten kunnen belemmeren, en hoe positieve kantelpunten vroegtijdig kunnen worden gedetecteerd en geactiveerd. Het streven is om nauwkeurigere modellen te ontwikkelen.

RIPPLE combineert geavanceerde economische benaderingen en machine learning om uitvoerbare strategieën te creëren die een snelle overgang naar een groene economie stimuleren.

"Het ontvangen van deze ERC-beurs is een zeer bijzondere kans. Het onderwerp waar RIPPLE zich op focust is ongelooflijk relevant in het huidige snel veranderende klimaat, maar het brengt ook conceptuele en computationele uitdagingen met zich mee. Dankzij deze beurs heb ik nu de kans om een team van onderzoekers te leiden bij het oplossen van deze uitdagingen. Mijn doel is om de volgende generatie van klimaat-economische modellen te inspireren, zodat beleidsmakers effectiever ondersteund kunnen worden bij het identificeren van kansen voor een snelle, haalbare en rechtvaardige overgang naar een groene economie."

Lees meer over de ERC Grants en de andere TU Delft wetenschappers