Theater- en dansmakers werken mee met IO aan het ontwerp van socialere robots
Robots zijn steeds beter in staat om simpele taken uit te voeren en boodschappen over te brengen. Maar ze missen nog veel vaardigheden die nodig zijn voor interactie en communicatie. Daarom werken onderzoekers en kunstenaars in het nieuwe onderzoeksproject Dramaturgy for Devices samen om het gedrag en de communicatieve vaardigheden van robots te verbeteren. Marco Rozendaal: “De vaardigheden van kunstenaars zijn zeer nuttig om robots te ontwerpen die in ons dagelijks leven zullen functioneren.”
Dramaturgy for Devices is het eerste project dat op deze schaal de werelden van theater en dans bij robotica brengt om de interactie tussen mensen en robots te verfijnen. Theater- en dansmakers werken mee aan de ontwikkeling van socialere robots in dit onderzoeksproject dat vakgebieden overstijgt. Het project laat zien hoe de podiumkunsten kunnen bijdragen aan innovatieve ontwerptools en -methoden en wat de waarde is van de theaterpraktijk voor technologische innovatie. Andersom verkent het project mogelijkheden voor robotica in het theater.
Deze maand start het onderzoek van vier promovendi van de Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Twente, en ook van de TU Delft. Marco Rozendaal, universitair hoofddocent bij IO is medeprojectleider en begeleidt promovendi in het project.
“In theater is er heel veel impliciete kennis over het begrijpen van uitdrukkingen in bepaalde situaties en over manieren om deze situaties te begrijpen. Denk aan poppenspelers en dansers met gevoel voor beweging en gebruik van ruimte, expressiviteit van objecten en materialen.
Scenografen en dramaturgen kennen het belang van context en creeren situaties die interactie doen ontstaan, improvisatietheater richt zich op spelen met wat er voor handen is, en ze zijn alert voor wat ‘kan zijn’. Al deze vaardigheden zijn zeer nuttig wanneer we robots gaan ontwerpen die zullen functioneren midden in ons dagelijks leven.”
Ons doel is om nieuwe ontwerpmethoden te ontwikkelen, zodat we robots ontwerpen die beter leesbaar zijn voor mensen en prettig en veiliger zijn om rond je te hebben of om mee samen te werken.
― Marco Rozendaal
“Ons doel is om nieuwe ontwerpmethoden te ontwikkelen, zodat we robots ontwerpen die beter leesbaar zijn voor mensen en prettig en veiliger zijn om rond je te hebben of om mee samen te werken. We willen ook een ontwerptaal ontwikkelen die voorbijgaat aan het dominante antropomorfe beeld waarbij robots mensen kopiëren. Er zijn nog veel andere omgangsvormen tussen mens en robot, en die worden nu door dit beeld overschaduwd.”
Research-in-progress
De komende vier jaar kan het publiek experimenten van het onderzoek van Dramaturgy for Devices live bijwonen.
Samenwerking
Dramaturgy for Devices is een project van Universiteit Utrecht, TU Delft, Universiteit Twente, VU Amsterdam, Ulrike Quade Company, Anouk van Dijk, Bram Ellens, Innovation:Lab, ICKAmsterdam, Wintertuin, Creative Robotics, Interactive Robotics, Robot Theater Lab, Heemskerk Innovation Technology, Hotelschool Den Haag, ID Lab/Lectoraat Theater AHK, Dalco Robotics en RoboHouse. Dramaturgy for Devices wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Wetenschapsagenda, onderzoek op routes door consortia (NWA.1518.22.080).