Springtij Forum 2024: Climate Security in een ander daglicht

Nieuws - 26 september 2024

Klimaatverandering heeft invloed op onze veiligheid, zowel vanwege de risico’s van veranderend klimaat zoals overstromingen, droogte en hittegolven, als voor de (internationale) veiligheid van landen. Climate security is daarmee een opkomend vakgebied, vaak in de militaire sfeer. Tijdens het Springtij Forum (24-26 september 2024) op Terschelling organiseerde TU Delft een sessie die een bredere definitie van climate security verkende, en hoe deze zich verhoudt tot cruciale waarden zoals duurzaamheid en de leveringszekerheid van water, voedsel en energie. Er werd stilgestaan bij de rol van technologie bij een mogelijke verbreding van climate security.

Impressie sessie

De sessie werd gestart met een pitch van Femke Merkx (Rathenau Instituut) over publieke waarden en klimaatverandering, gevolgd door Behnam Taebi's (TU Delft) pleidooi om climate security breder te beschouwen, met de nadruk op de leveringszekerheid van basisbehoeften zoals water, voedsel, energie en materialen. De 70 deelnemers uit verschillende sectoren gingen aan de slag met de 3A-methodiek (Aspiration, Ambivalence, Anxiety) om hun visie op climate security te beschouwen. Rob Sluijter (KNMI) belichtte de rol van technologie bij vroegtijdige waarschuwingen voor extreme weersomstandigheden (climate safety), terwijl Femke Vossepoel (TU Delft) met de deelnemers in discussie ging over de rol van digital twins en  simulatiemodellen met actuele data. Kunnen deze behulpzaam zijn bij besluitvorming rond klimaatverandering en hoe zou dit verbeterd kunnen worden?

“We zijn met de zaal tot de conclusie gekomen dat de invalshoek van publieke waarden een toegevoegde waarde heeft, mits we duidelijk in kaart kunnen brengen hoe die waarden zich tot elkaar verhouden (met mogelijke waardenconflicten), en hoe we op een bewuste manier  met technologieontwikkeling rond die waarden om kunnen gaan. Daar is nog veel werk te doen. Dit smaakt wat mij betreft naar meer”, aldus Taebi. 

Luister naar de podcast “Klimaat veiligheid in een ander daglicht”

In deze podcast vraagt Glenn van der Burg aan experts Behnam Taebi (TU Delft), Femke Merkx (Rathenau Instituut) en Rob Sluijter (KNMI) hoe veilig we ons voelen in het licht van de gevolgen van klimaatverandering en wat er nodig is om die veiligheid te waarborgen. Deze podcast is gemaakt in samenwerking met de TU Delft vanaf Terschelling tijdens Springtij Forum 2024.

Springtij Forum

De sessie was onderdeel van het Springtij Forum (24-26 september op Terschelling). Het Springtij Forum brengt jaarlijks visionairs, ontwerpers, financiers, ondernemers, beleidsmakers, wetenschappers en studenten samen om te werken aan de duurzame transitie in Nederland.