Vidi-beurs: Model voor drijvende windparken
Oriol Colomés Gené ontvangt een Vidi-beurs van NWO om te werken aan het eerste digitale model van de oceaan waarmee drijvende zonneparken onderzocht kunnen worden. Met het model kunnen onderzoekers de interacties tussen golven, wind en platforms bestuderen. Die inzichten openen deuren om de productie van energie efficiënter te maken.
Om de productie van duurzame energie te verhogen worden nieuwe locaties gezocht voor zonnepanelen. Op zee is ruimte, en dat is waarom meerdere bedrijven werken aan drijvende zonneparken.
Interactie tussen wind, golven en platforms
De drijvende platforms met zonnepanelen, die per stuk wel een vierkante kilometer groot kunnen zijn, liggen idealiter nabij de windparken op zee, omdat hier al aansluiting op het energienet gerealiseerd is. Maar hoe beïnvloeden de wind en platforms elkaar? En veranderen de golven door deze grote eilanden van zonnepanelen?
Om hier antwoord op te geven werkt Colomés, assistant professor Offshore Engineering, aan een nieuw digitaal model, waarin hij de interactie tussen de golven, wind en platforms kan simuleren. Daarin wordt de complexe fysica van de natuurlijke omgeving gemodelleerd.
Optimalisatie
Parken voor zonne-energie op zee zijn al in aanbouw. Colomés: “Een model van het hele systeem, op de schaal van een volledig park, is nog niet beschikbaar. Met het model kunnen we de energieopwekking uiteindelijk optimaliseren.” Als voorbeeld noemt hij het plaatsen van meerdere eilanden met zonnepanelen bij elkaar. Als één zo’n platform de omgeving, zoals de golven, beïnvloedt, moet het ontwerp van een tweede dat daarachter ligt misschien wel anders.