DigiPedia - Toegangspoort voor computermethoden en -hulpmiddelen

Nieuws - 06 november 2024 - Communication BK

DigiPedia is een nieuw digitaal platform dat is ontworpen om uitgebreide handleidingen over software en rekenmethodes aan te bieden aan studenten en life-long learners over de hele wereld. Allemaal handig ondergebracht op één locatie voor eenvoudige toegang. 

Met een sterke nadruk op het verbeteren van digitale geletterdheid is DigiPedia bedoeld als aanvulling op het academische curriculum van de TU Delft. De site biedt instructies en handleidingen om studenten te helpen hun softwarevaardigheden te verfijnen, zodat ze beter toegerust zijn voor hun studie en hun toekomstige professionele werkzaamheden. De site biedt ook lesmateriaal over computermethoden en -technieken om een beter begrip te krijgen van het doel en de betekenis ervan, zodat studenten de doelstellingen en beweegredenen beter begrijpen. 

Het platform is ook een uitstekende hulpbron voor docenten. Docenten kunnen leerlingen naar DigiPedia verwijzen voor essentiële softwaretraining, en kunnen zodoende de lestijd besteden aan specifieke cursusinhoud.

Van TOI-pedia naar DigiPedia: de visie verbreden

DigiPedia is de doorontwikkeling van TOI-pedia, een reeds lang bestaande digitale verzameling van cursusmateriaal, handleidingen en softwaredocumentatie gericht op de toepassing van ICT in architectuur, ontwerp en onderwijs, geïnitieerd en beheerd door de Design Informatics-groep. 

Er bleek uit feedback van studenten dat er een groeiende behoefte was aan uitgebreidere digitale leermiddelen. In overleg met zowel studenten als docenten werd het bijgewerkte en uitgebreide platform DigiPedia gecreëerd om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van studenten aan de faculteit.

De structuur en missie van DigiPedia bieden een breder scala aan handleidingen ter ondersteuning van de gehele faculteit, allemaal handig ondergebracht op één locatie voor eenvoudige toegang. Bovendien heeft DigiPedia de principes van Open Education overgenomen, waardoor leermateriaal dat op DigiPedia wordt gepubliceerd herbruikbaar en breed toegankelijk is. Het platform zelf is ook beschikbaar voor andere onderwijsinstellingen.

Een gezamenlijk initiatief

Het succes van DigiPedia is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van de faculteit en de TU Delft Bibliotheek, met ondersteuning van de TU Delft Kwaliteitsafspraken en Open Science. Het blijvende succes van het platform is ook afhankelijk van de betrokkenheid en steun van docenten aan de faculteit. 

Om het makkelijker te maken voor docenten om bij te dragen, heeft DigiPedia een speciaal ontworpen interface voor het uploaden van handleidingen die zich richt op het bieden van een gebruiksvriendelijke ervaring. Dit zorgt ervoor dat docenten hun handleidingen en instructies gemakkelijk kunnen maken, uploaden en delen, waardoor een gezamenlijke kennisbank wordt opgebouwd die zowel studenten als afgestudeerden ten goede komt. Daarnaast kunnen docenten verwijzen naar bestaande zelfstudielessen. Door handleidingen bij te dragen aan het platform, verbeteren docenten de leerervaring van hun studenten en versterken ze hun digitale vaardigheden.

Introductie-evenement en workshops voor docenten

Om de lancering van DigiPedia te vieren, wordt er donderdag 21 november om 17:30 uur een evenement gehouden in de Oostserre. Studenten en medewerkers zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn, en details voor aanmelden zijn te vinden op de flyers rond de faculteit of gebruik de link hieronder. Daarnaast worden er gedurende het schooljaar workshops georganiseerd om docenten te ondersteunen bij het maken en uploaden van hun handleidingen.

Meer informatie

Meld je hier aan voor het Launch event van Digipedia op donderdag 21 november

DigiPedia wordt gefinancierd door het Kwaliteitsakkoord Bouwkunde (BK) Kwaliteitsafspraken Projecten (WSV) van de Faculteit Bouwkunde en door de Open Science Funding van de Bibliotheek TU Delft. 

Een groot team heeft geholpen om DigiPedia te realiseren. De TU Delft teamleden die de ontwikkeling van het DigiPedia Platform hebben geleid zijn projectleider Michela Turin (BK-AE&T), Atefeh Aghaee (Teamlead Blended Learning), Michiel Munnik (co-leider) en Marcel Varkonyi (TU Delft Library), Lotte Kat, Lisa-Marie Mueller, en Anna Maria Koniari (BK-AE&T) en vele anderen - in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van studenten, Open Science en BK onderwijsmanagers en -directeuren, waarbij een speciale erkenning gaat naar Nathalie Levelt en Frank van der Hoeven. Het TOI-Pedia team bleef een sleutelrol spelen, met speciale dank aan Sevil Sariyildiz en Paul de Ruiter.