Delft opnieuw beste plek voor ondernemerschap
Delft is opnieuw de beste plek voor ondernemerschap. Dat blijkt uit de Entrepreneurial Ecosystem Index 2022. Deze index wordt elke twee jaar samengesteld door de Universiteit Utrecht en Birch Consultants. Ook in 2020 kwam Delft als beste uit de bus. Delft en Westland worden gevolgd door Groot-Amsterdam, die de regio Zuidoost-Noord-Brabant van de tweede plek stoot.
“Belangrijke elementen die deze regio’s zo sterk maken zijn leiderschap, kennis en netwerken”, oordeelt het onderzoek over Delft en Westland. Daarbij gaat het om de coördinatie van innovatieprojecten, investeringen in R&D en deelname van bedrijven aan innovatieprojecten.
Innovatieve startups
Ook laat de index zien dat er een sterke positieve relatie is tussen het economisch ecosysteem en de aanwezigheid van innovatieve startups, het aantal scale-ups in een bepaalde regio en de toename van het aantal webshops. “Dat zijn belangrijke indicatoren van de economische wendbaarheid van regio’s, die noodzakelijk is in tijden van covid-19.”
TU Delft Campus
“We zijn er trots op dat Delft opnieuw de beste plek is voor ondernemerschap”, reageert Anne-Lize Hoftijzer, namens het Innovation & Impact Centre van de TU Delft verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het innovatie-ecosysteem rond de universiteit. De TU Delft Campus is met meer dan 250 startups, scale-ups, bedrijven, fieldlabs en onderzoeksinstellingen een belangrijke motor voor innovatie.
Radicale innovaties
Hoftijzer: “We werken elke dag met onze partners aan het verder versterken van dit innovatie-ecosysteem, dat toonaangevend is op het gebied van o.a. quantumtechnologie, AI, robotica, energie, medtech en aerospace. Ondernemerschap speelt hierin een belangrijke rol en we bieden bedrijven die met ons willen samenwerken aan radicale innovaties alle ruimte. Zo opent op 1 maart NEXT Delft de deuren: het nieuwe acceleratorgebouw, dat onder meer ruimte zal bieden voor snelgroeiende scale-ups.”
Economische versterking
Ook de gemeente Delft en Biotech Campus Delft reageren verheugd. “Organisaties als de TU Delft, YES!Delft en DSM trekken talent en bedrijven aan en leveren veel kennis en innovatie op, zeker in verbinding met andere (startende/mkb) bedrijven”, zegt wethouder Bas Vollebregt. “Dat versterkt de economie van Zuid-Holland en dat is ook waar overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen op inzetten met de Groeiagenda Zuid-Holland. Dat weer van belang is voor de Nederlandse economie.”
152 jaar samenwerking
Cindy Gerhardt van Planet.Bio: “Als directeur van Planet B.io, het open innovatie ecosysteem gericht op biotechnologie en moderne voedsel technologie, gevestigd op de Biotech Campus Delft, ervaar ik elke dag wat het is om een, zoals dat in het Engels zo mooi heet, ‘vibrant ecosystem’ om me heen te hebben. We bouwen voort op 152 jaar samenwerking tussen industrie, stad en universiteit, en dat is zo diep in onze genen geworteld dat de Biotech Campus Delft internationaal zeer stevig op de kaart staat.”