Bijna 4 miljard voor Groeifondsprojecten TU Delft

Nieuws - 15 april 2022 - Webredactie

Donderdag 14 april heeft het kabinet bekend gemaakt welke Groeifondsaanvragen toegekend zijn (geheel of gedeeltelijk). Vijftien voorstellen waarbij de TU Delft samen met partners betrokken is, ontvangen in totaal bijna 4 miljard euro*.  Tim van der Hagen, Rector Magnificus en Voorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft is blij met de uitkomsten. “Op de TU Delft Campus ontwikkelen wij nieuwe kennis, technologieën en toepassingen samen met onze partners uit industrie, overheid en andere kennisinstellingen. Niet alleen voor duurzame luchtvaart en groene waterstof, maar ook voor andere belangrijke thema’s zoals cellulaire landbouw, biotech en duurzame materialen. Dankzij de bijdragen uit het Nationaal Groeifonds kunnen we de noodzakelijke transities op al deze onderwerpen versnellen.”

Voorstellen waar CiTG bij is betrokken

Duurzame Materialen NL

Opschaling van duurzame materiaalinnovaties biedt oplossingen voor de energietransitie en duurzaamheidsvraagstukken en tegelijkertijd een enorme economische kans. Op weg naar een duurzame toekomst is er dringend behoefte aan innovatieve manieren om CO2-emissie en materiaalverspilling terug te dringen. Functionele, duurzame en circulaire materiaalinnovaties zijn hiervoor essentieel. De overgang naar economisch rendabele productie en gebruik van duurzame en 100% circulaire materialen met nieuwe functionaliteiten heet de materialentransitie. Ons land heeft hierin een veelbelovende startpositie. Door nú in te zetten op de materialentransitie grijpt Nederland grote economische en maatschappelijke kansen.

Het Nationaal Groeifonds kent voorwaardelijk maximaal 200 miljoen euro toe aan het plasticsgedeelte.*

Toekomstbestendige leefomgeving: Transitie naar Emissievrije, Circulaire en Klimaatbestendige Gebouwen en Infrastructuur

De ontwerp-, bouw- en technieksector kenmerkt zich door een veelal traditionele manier van werken, grote diversiteit aan partijen en hoge mate van versnippering. Hierdoor lukt het niet om de steeds complexer wordende opgaven rond woningbouw, renovatie en onderhoud en beheer van infrastructuur te combineren met de wensen van burgers en opdrachtgevers. Dit groeifondsvoorstel beoogt barrières op te lossen en een goed functionerend, zichzelf versterkend, innovatie ecosysteem te realiseren dat partijen met elkaar laat innoveren en een continue stroom van nieuwe en vernieuwende technologieën, producten, diensten en aanbestedingsvormen produceert.

Voor dit project reserveert het Nationaal Groeifonds maximaal 100 miljoen euro.*

Lees ook meer informatie over de toezeggingen van het Nationaal Groeifonds voor TU Delft projecten.

*bron: Nationaal Groeifonds overzicht ‘Gehonoreerde projecten tweede ronde’ 14 april 2022
***Het genoemde bedrag is op basis van volledige financiering en voorwaardelijke financiering. In het geval van een voorwaardelijke financiering is het consortium dat het voorstel heeft ingediend om extra informatie gevraagd alvorens het definitieve besluit wordt genomen.