Het Beste Techidee van 2021: processor en geheugen in één
Said Hamdioui’s ‘computation-in-memory’ – een revolutionaire nieuwe computerarchitectuur – is volgens de jury van het magazine KIJK het Beste Techidee van 2021. De jury prees Hamdioui’s computer-architectuur voor het mogelijk maken van talloze nieuwe innovaties: “het Internet of Things vereist grote rekenkracht die bovendien heel zuinig met energie om moet gaan. Memristors kunnen daar de basis voor zijn en dat maakt dit idee, hoe jong ook, belangrijk.” Met andere woorden: ‘computation-in-memory’ is een computer-doorbraak waar op werd gewacht.
Het ‘Internet of Things’ is de volgende evolutionaire stap van het internet, waarin zelfs het kleinste apparaten zijn verbonden. Denk daarbij aan chips op organen, die op tijd een signaal geven aan doktoren als er iets mis lijkt te gaan, tot autonome weerstationnetjes die overal ter wereld de gevolgen van klimaatverandering nauwgezet volgen. Maar om die toekomst mogelijk te maken, is er één essentiële innovatie nodig: computers moeten veel energiezuiniger worden. Said Hamdioui’s computation-in-memory-architectuur maakt die efficiëntieslag. Door het werkgeheugen te integreren met de processor is de chip tot wel 1000x energiezuiniger dan traditionele chips. Said Hamdioui: “met traditionele chips is het alsof je eerste klas naar New York vliegt, om daar voor een euro aan snoep te halen. Terwijl je dat natuurlijk gewoon hier om de hoek kan kopen.”
De innovatie van Said Hamdioui past binnen een bredere trend om met name kleinere computers – zogenaamde ‘edge devices’ – energiezuiniger te maken. Zo onderzoeken Delftse wetenschappers ook ‘intermittent computing’, waarbij computers op allerlei manieren energie oogsten uit hun omgeving. Denk daarbij aan de beweging van je horloge, maar ook minieme trillingen van een paal waarin een camera hangt – met een chip van Said zou dat genoeg energie zijn om de computer te draaien.
Een combinatie van deze twee innovaties is inderdaad een droom van Said Hamdioui. Kleine computers kunnen dan levenslang meegaan, en op die manier de samenleving op allerlei manieren bijstaan – van de gezondheidszorg tot de klimaatadaptatie en slimmere mobiliteit. De volgende, dringende stap is daarom om de computation-in-memory door te ontwikkelen naar een product dat op grote schaal geproduceerd kan worden.
Hoe de computation-in-memory precies werkt, lees je in dit artikel.