Hoogste punt CNS-koelgebouw bij RID

Op dinsdag 23 januari vierde het Reactor Instituut Delft (RID) het hoogste punt van het CNS-koelgebouw. CvB-voorzitter Tim van der Hagen, directeur RID Bert Wolterbeek, general manager Rik Linssen en projectmanager OYSTER Ron Goetjaer gingen met een hoogwerker naar het hoogste punt om de wapeningsstaven aan te draaien. Met de realisatie van het CNS-koelgebouw wordt een volgende belangrijke stap gezet in het aanpassen van de onderzoeksinfrastructuur van het RID binnen het OYSTER-programma.

Koude neutronen
Het CNS-koelgebouw gaat zorgen voor de koeling van de koude bron die later geïnstalleerd wordt bij de kern van de onderzoeksreactor. De neutronen worden dan gekoeld tot -250°C. Bij deze extreem lage temperatuur kunnen onderzoekers deze ‘koude’ neutronen beter ‘sturen’ voor nog betere onderzoeksresultaten. De mogelijkheden voor stralinggerelateerd wetenschappelijk onderzoek en innovatie worden hiermee aanzienlijk verbeterd en uitgebreid.

Over OYSTER
Met het OYSTER-programma (Optimized Yield - for Science, Technology & Education - of Radiation) kan het RID blijven voldoen aan fundamentele onderzoeksvragen uit de markt en de wetenschappelijke wereld op het gebied van gezondheid, duurzame energie en materiaalonderzoek. Sinds de start van <link tnw zakelijk faciliteiten reactor-instituut-delft overig oyster>OYSTER is er al een aantal unieke, nieuwe instrumenten gerealiseerd die volop in de belangstelling staan. Met neutronendiffractometer PEARL doen wetenschappers uit binnen- en buitenland energieonderzoek naar bijvoorbeeld waterstofopslag en nieuwe batterijmaterialen. Daarnaast is de flexibele bestralingsfaciliteit voor nieuwe productieroutes van medische isotopen onlangs in gebruik genomen.