Landschapsarchitectuur verbinden met het Artefact tijdens IABR2018+2020
De Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) heeft in 2018 en 2020 een gecombineerd programma: de Missing Link. Hoe kunnen we de klimaatdoelstellingen écht halen? Studenten Landschapsarchitectuur en Architectural Engineering gaan samen op zoek naar mogelijke antwoorden door de brede context te combineren met maatschappelijke vraagstukken. Docenten Frits van Loon en Nico Tillie (Landschapsarchitectuur) en Thijs Asselbergs en Anne Snijders (Architectural Engineering) begeleiden de nieuwe afstudeerstudio die door alle schalen heen werkt.
Frits van Loon vertelt: “Binnen de landschapsarchitectuur zijn er alleen al op het gebied van urban metabolism en de circulaire economie veel opgaven: van energietransitie tot water en voedsel. Daarbij kom je vaak niet tot een uitwerking op detail. Architectural Engineering kijkt naar dezelfde opgaven vanuit het object. Architectonische aspecten en de achterliggende gebouwsystemen raken aan het landschap. Door de onderwerpen samen te bekijken en de samenhang te zoeken kunnen we veel interessantere en ook echt haalbare oplossingen ontwikkelen. Samen kunnen we de resultaten tot een hoger niveau brengen en onverwachte nieuwe combinaties onderzoeken.”
De afstudeerstudio’s starten in september. Studenten van zowel de afstudeerstudio Flowscapes als de afstudeerstudio Intecture zullen samen werken aan ideeën voor twee regio’s: Parkstad in Limburg en Bandung in Indonesië. Doel is om aan de hand van ontwerpend onderzoek inzichtelijk te maken hoe het landschap en de objecten van de toekomst ervaren zullen worden. De eerste onderzoeksresultaten zullen worden gepresenteerd tijdens de IABR2018 in Rotterdam en Brussel.
Image: Lena Niel (Landscape Architecture)
Image: Keren Yang (Architectural Engineering)