Archive
20 juli 2023
Samenlevende micro-organismen: geheel is meer dan de som van alle delen
Om succesvolle gemeenschappen van micro-organismen te ontwikkelen, moeten wetenschappers kunnen voorspellen of micro-organismen samen kunnen leven en werken. Uit een onderzoek gepubliceerd in Science is nu gebleken dat een simpele en populaire voorspellende regel niet altijd juist is.
29 juni 2023
Greg Bokinsky: Educator of the Year TNW 2023
Dankzij onze jaarlijkse Educator of the Year-verkiezing zetten we excellentie in het onderwijs in de schijnwerpers. Op 27 juni tijdens de TNW Education Afternoon maakte Paulien Herder, decaan TNW, de Educators of the Year per TNW-opleiding en de algemene winnaar bekend: Dr. Greg Bokinsky.
08 juni 2023
Guinness World Records pipetteren
Zaterdag 3 juni 2023 namen 276 deelnemers deel aan de Guinness World Records poging pipetteren, georganiseerd door studenten Nanobiologie van de TU Delft en Erasmus MC. Binnen slechts 5 minuten slaagden de deelnemers erin om tegelijkertijd vloeistof op te zuigen en te verplaatsen met een pipet.
01 juni 2023
Toewijzing veelbelovende onderzoeksproject van Aswin Muralidharan binnen Open Competitie ENW-XS
Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft 28 aanvragen in de Open Competitie ENW-XS gehonoreerd. Een van de gehonoreerde aanvragen is van Aswin Muralidharan voor het project ‘Using bacterial defence machinery for selective killing of cancer cells.’ Aswin Muralidharan is postdoctoraal onderzoeker bij Prof. Stan Brouns (afdeling Bionanoscience). Muralidharan’s huidige onderzoeksinteresse ligt in interacties tussen bacteriën en bacteriofagen.
26 april 2023
Koninklijke onderscheiding voor Marileen Dogterom
Marileen Dogterom, hoogleraar Bionanowetenschappen bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, nam in de gemeente Woerden de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw in ontvangst. Het lintje is een beloning voor iemand die baanbrekend werk heeft verricht voor de Nederlandse samenleving.
14 april 2023
Onderzoekers TU Delft werpen nieuw licht op DNA-replicatie
DNA-replicatie is het proces waarbij cellen een exacte kopie maken van hun DNA in voorbereiding op de celdeling. Een belangrijk onderdeel van het complexe proces van DNA-replicatie is een moleculaire motor genaamd CMG. Een interdisciplinair team van onderzoekers van de TU Delft heeft een nieuwe methode ontwikkeld waarmee de beweging van CMG met een ongeëvenaarde resolutie kan worden samengesteld en gevisualiseerd.
15 maart 2023
Stan Brouns benoemd tot hoogleraar
De Raad van Bestuur heeft Stan Brouns per 7 februari 2023 benoemd tot hoogleraar Moleculaire Microbiologie aan de afdeling Bionanoscience. Zijn werk richt zich op hoe microben zich verdedigen tegen virussen. Brouns: "Bacteriën hebben een paar miljard jaar aan evolutie de tijd gehad om allerlei slimme manieren te vinden om zich tegen virussen te beschermen. Het is ons doel om erachter te komen hoe bacteriën zich verdedigen tegen virussen."
08 maart 2023
Open Education Ambassador Award voor Timon Idema
Ter gelegenheid van de Open Education Week 2023 heeft Timon Idema op 7 maart een Open Education Ambassador Award ontvangen. Samen met zeven andere docenten van de TU Delft kreeg Idema de onderscheiding aangeboden als erkenning voor zijn inzet om kennis en lesmateriaal openlijk te delen met de wereld.
07 maart 2023
Stan Brouns wint Ammodo Science Award
Hoogleraar Moleculaire Microbiologie Stan Brouns is een van de acht laureaten van de Ammodo Science Award for fundamental research 2023. Brouns ontvangt een geldbedrag van 350.000 euro. Dat geld kan hij de komende jaren gebruiken om nieuwe wegen te verkennen in fundamenteel onderzoek naar de strijd tussen bacteriën en virussen.
03 maart 2023
Wetenschappers TU Delft onthullen moleculaire structuur van bacteriële gasblaasjes
Net als ballasttanks in onderzeeërs of de zwemblazen van vissen, gebruiken veel waterbacteriën gasblaasjes om hun drijfvermogen te regelen. In een publicatie in Cell hebben wetenschappers van de TU Delft nu voor het eerst de moleculaire structuur van deze blaasjes omschreven. De gasblaasjes zijn onlangs al ingezet als contrastmiddel bij echo's.