Archief

53520 resultaten

13 mei 2020

Gist duizelig maken om meer te leren over onze eigen eigenschappen

Gist duizelig maken om meer te leren over onze eigen eigenschappen

Wat kan gist ons over onszelf leren? Heel veel, zegt Werner Daalman, een promovendus in de groep van Liedewij Laan die op woensdag 13 mei zijn proefschrift verdedigt. Daalman heeft bestudeerd hoe bakkersgist bepaalt in welke richting het groeit. Wat blijkt? Willekeurige verschillen in de kwantiteit van de eiwitten die betrokken zijn bij de celgroei spelen daarbij een belangrijke rol. Dergelijke willekeurige variaties in de eiwitkwantiteit zijn waarschijnlijk ook een belangrijke factor in andere cellulaire processen. Niet alleen in gist, maar ook in menselijke cellen.

07 mei 2020

TU Delft leidt nieuw Europees project rondom membraanloze redox flow-batterijen

De EU heeft recentelijk 4 miljoen euro toegekend aan het MELODY-consortium, voor de ontwikkeling van goedkope, innovatieve batterijen voor grootschalige energieopslag, als onderdeel van het Horizon 2020-programma 'Advanced Redox Flow Batteries for stationary energy storage'. Het MELODY-consortium bestaat uit kleine en middelgrote ondernemingen (Elestor, PV3 Technologies, Vertech), de industrie (Shell) en academische leiders (TU Delft, Technion, Universiteit van Exeter, ETH Zürich), met coördinatiesteun van Hezelburcht. Het samenwerkingsproject is in januari 2020 van start gegaan en zal 4 jaar duren, wat heeft geleid tot een pilot-faciliteit die de praktische toepassing demonstreert, waarbij elke partner de benodigde kennis en capaciteiten inbrengt om het project te voltooien.

30 april 2020

Vier nieuwe Delftse KNAW-leden

De KNAW heeft achttien nieuwe leden gekozen, waarvan vier afkomstig van de TU Delft. Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties.

30 april 2020

Investering van ruim veertien miljoen om micro-organismen beter te benutten

Investering van ruim veertien miljoen om micro-organismen beter te benutten

Waterzuivering, darmgezondheid, voedselbereiding en hergebruik van grondstoffen zijn allemaal processen waarbij micro-organismen een centrale rol spelen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeert samen met Wageningen University & Research en de TU Delft bijna vijfentwintig miljoen euro in een onderzoeksfaciliteit voor het onderzoeken en toepassen van micro-organismen voor een veelvoud aan maatschappelijke toepassingen. De onderzoeksfaciliteit - getiteld UNLOCK – omvat apparatuur en menskracht voor het effectief vergaren van kennis over micro-organismen en werd vandaag gehonoreerd.

27 april 2020

Delftse onderzoekers brengen Vermeer en het Meisje dichterbij

Delftse onderzoekers brengen Vermeer en het Meisje dichterbij

Wetenschappelijk onderzoek naar het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer, bekend als ‘Meisje met de parel’, heeft nieuwe ontdekkingen en inzichten opgeleverd. Delftse onderzoekers van verschillende faculteiten speelden een belangrijke rol in het onderzoek.

23 april 2020

Andreas Wallucks verkozen tot Schmidt Science Fellow

Andreas Wallucks verkozen tot Schmidt Science Fellow

Schmidt Futures heeft Andreas Wallucks van het Simon Groeblacher Lab (Quantum Nanoscience) geselecteerd als een van hun 22 early-career, interdisciplinaire Fellows. Wallucks krijgt een toelage van $100.000 die hem in staat stelt om als postdoc te switchen van onderzoeksonderwerp. Hij wordt daarnaast lid van een internationale gemeenschap van fellows en wordt gekoppeld aan een ervaren senior-wetenschapper die als mentor zal optreden.

20 april 2020

Micro-organismen werken samen om hoge temperaturen te overleven

Micro-organismen werken samen om hoge temperaturen te overleven

Delftse onderzoekers laten in Nature Microbiology zien dat micro-organismen kunnen samenwerken om elkaar en hun toekomstige generaties te helpen overleven en zich te vermeerderen bij hoge temperaturen.

17 april 2020

Europese Commissie geeft groen licht voor groot internationaal waterproject

Europese Commissie geeft groen licht voor groot internationaal waterproject

De Europese Commissie heeft de grant agreement voor WATER MINING ondertekend, een project van 17 miljoen euro dat gericht is op het demonstreren van innovatieve oplossingen op het gebied van water. Als onderdeel van het project zullen faciliteiten in Cyprus, Spanje, Portugal, Italië en Nederland worden gebouwd, ter demonstratie van nieuwe efficiënte manieren om nutriënten, mineralen, energie en water terug te winnen uit industrieel en stedelijk afvalwater en zeewater. Het publiek-private consortium bestaat uit 38 publieke en private partners en nog 4 derde partijen in 12 landen. Het wordt geleid door de TU Delft.

17 april 2020

Bertus Beaumont: “Ik geloof in de kracht van persoonlijker onderwijs”

Bertus Beaumont: “Ik geloof in de kracht van persoonlijker onderwijs”

“Ik leer alle namen van mijn studenten uit mijn hoofd en spreek ze bij het college aan. Ja, zelfs van de tachtig studenten die mijn bachelorvak volgen!” lacht Bertus Beaumont. Hij is gespecialiseerd in evolutiebiologie en geeft vanuit BN/Bionanoscience drie vakken. “Met een persoonlijke en multidisciplinaire aanpak zet ik me in om het onderwijs te vernieuwen.” Dit interview is onderdeel van een artikelenserie over innovatie in het onderwijs en werd afgenomen voor de start van de coronacrisis.

09 april 2020

Researchers create tiny self-powered temperature sensors

A team of researchers from the University of Oxford, Delft University and IBM Zurich have demonstrated that graphene can be used to build sensitive and self-powering temperature sensors. The findings pave the way for the design of highly sensitive thermocouples, which could be integrated in nanodevices and even living cells.