Laatste Nieuws
15 januari 2019
Grote warmte- en koudeopslag-systemen kunnen veel beter worden gepland
Op sommige plekken in Nederland wordt het in de bodem al krap voor warmte- en koudeopslag-systemen, die grote gebouwen energiezuinig kunnen verwarmen en koelen. Dat kan een stuk beter, zegt onderzoeker Marc Jaxa-Rozen. Hij promoveert op dinsdag 15 januari op dit onderwerp aan de TU Delft.
14 januari 2019
Mysterie van Rembrandts impasto opgelost
Rembrandt zorgde voor een revolutie in de schilderkunst met zijn impastotechniek, een 3D-effect waarbij dikke verf reliëf toevoegt. Hoe hij dat deed is nu ontdekt door een internationaal onderzoeksteam.
14 januari 2019
TU Delft ontwerpt milieuvriendelijke ‘keuken voor het leven’
Aan de TU Delft is een prototype van een ‘circulaire keuken’ ontwikkeld, die veel minder milieubelasting geeft. Op donderdag 17 januari wordt de keuken gepresenteerd.
11 december 2018
Gasturbines: onmisbaar voor transitie naar hernieuwbare energiebronnen
Gasturbines staan vooral bekend als de straalmotoren die vliegtuigen voortstuwen, maar ze zijn ook de werkpaarden van grote energiecentrales.
11 december 2018
Eerste boeken gepubliceerd in Open Textbookproject TU Delft
Op 12 december presenteert de TU Delft Library de eerste open textbooks die ontwikkeld zijn in het gelijknamige project. Veel onderwijsmateriaal (dictaten, oude toetsen en video-opnames ) is al beschikbaar als Open Course Ware en hetzelfde geldt voor het materiaal van de MOOC’s (gratis online cursussen).
07 december 2018
Tentoonstelling The Age of Standards
In de Aula van de TU Delft is vanaf 29 november de tentoonstelling The Age of Standards te zien. Aan de hand van het academisch erfgoed van de TU Delft wordt de verwarrende wereld getoond die schuilgaat achter het dagelijks gebruik van standaarden. Aanleiding voor deze tentoonstelling is de aankomende herdefinitie van de kilogram, die voor het eerst in 130 jaar zal veranderen. De tentoonstelling is samengesteld door de TU Delft Library in samenwerking met het Van Swinden Laboratorium en onderzoekers van verschillende faculteiten.
06 december 2018
Met drones gemakkelijker 3D-animaties maken
Het maken van realistische animatiefilmpersonages is een zeer complexe technische zaak. Onderzoekers van de ETH Zürich en de TU Delft hebben nu laten zien hoe dit proces met behulp van drones aanzienlijk minder bewerkelijk kan worden.
06 december 2018
Nieuw klimaatveranderingsmodel berekent snel de impact van wegverkeer
Vanessa Rieger heeft een model opgesteld dat beoordeelt wat in verschillende scenario’s de invloed is van wegverkeer op de concentraties O3 en CH4 in de atmosfeer, en welk effect dit vervolgens heeft op het klimaat.
05 december 2018
Onderzoekers vinden mechanisme dat gene editing met CRISPR-Cas9 verstoort
Met de ontdekking van CRISPR-Cas9 is gene editing heel eenvoudig geworden. Helaas is sinds kort bekend dat het moleculaire gereedschap niet zo precies is als gedacht, en dat het ongewenste mutaties in het DNA van een cel kan veroorzaken. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een mechanisme geïdentificeerd dat dergelijke mutaties veroorzaakt wanneer CRISPR-Cas9 op een verkeerde manier wordt ingezet. Inactieve genen kunnen hierbij tot uitdrukking komen, wat erg gevaarlijk kan zijn. De onderzoekers hebben op basis van hun bevindingen een checklist gemaakt. Die helpt voorkomen dat het schadelijke mechanisme geactiveerd wordt en maakt genoombewerking met CRISPR-Cas9 veiliger.
05 december 2018
Nieuwe hoogleraar nanomechanica wil ‘zweven op nanoschaal’
Met nano-engineering willen we de kloof tussen nano wetenschap en concrete nanomechanische toepassingen overbruggen, zegt prof.dr. Peter Steeneken in zijn intreerede ‘Dynamica in de nanomechanica’ op vrijdag 7 december.