Laatste Nieuws
14 december 2023
Stefan Aarninkhof benoemd als decaan CiTG
Het College van Bestuur van TU Delft heeft prof.dr.ir. Stefan Aarninkhof benoemd als decaan van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG) met ingang van 1 januari 2024.
13 december 2023
NWO-subsidie voor ontwikkeling van multi-inzetbare optische componenten
Meer en betere optica met minder. Dat is de ambitie van het AWAVE-consortium, onder leiding van TU Delft. De onderzoekers gaan een plat optisch component ontwikkelen dat in de toekomst alle kromme optische componenten, zoals lenzen, kan vervangen. Dit platte component moet daarnaast makkelijk te recyclen zijn en minder schadelijke stoffen bevatten.
12 december 2023
Nieuw onderzoek naar dynamiek van diepe ondergrond onder invloed van menselijke activiteiten
12 december 2023
Optimalisatie van harde-zachte materiaalovergangen: Een 3D-geprinte nabootsing van bot-peesverbindingen
11 december 2023
TU Delft wereldwijd 14e op duurzaamheid
QS World University Ranking plaats TU Delft op plaats 14 voor het thema Duurzaamheid wereldwijd. Vorig jaar stond de universiteit voor dit thema op plaats 23. De stijging laat de duurzaamheidsambitie van de universiteit zien.
08 december 2023
Master student Ahmed Emin Batman winnaar bij ECHO Award
Op donderdag 7 december zijn de winnaars van de ECHO Award 2023 bekend gemaakt. Bouwkunde Master student Ahmed Emin Batman is uitgeroepen tot winnaar van de Bèta Techniek Award. Emin is inmiddels een ‘bekend’ gezicht van zijn vele keren bekeken TikTok filmpje met zijn Turkse ouders tijdens de Bachelor diploma-uitreiking met inmiddels bijna 600.000 weergaven.
08 december 2023
Nieuw 3D-kweekmodel om effect protontherapie op agressieve hersentumor te onderzoeken
Onderzoekers van de TU Delft hebben een nieuwe 3D-nanostructuur ontworpen geïnspireerd op het bloedvatenstelsel in de hersenen. De nanostructuren werden in kweek gebracht met zowel glioblastoomcellen, een agressieve hersentumor, als endotheelcellen, de bouwstenen van bloedvaten. Met dit model konden onderzoekers het effect van protonentherapie op glioblastoom bestuderen, wat een mogelijke beschermende rol van endotheelcellen op glioblastoomcellen aan het licht bracht.
06 december 2023
Dream Team Epoch landt in de top 1,2% van een AI-wedstrijd die grootschalig slaaponderzoek kan verbeteren
Dream Team Epoch van de TU Delft heeft de top 1,2% behaald in hun eerste competitie van het jaar, Detect Sleep States. Aan de wedstrijd namen meer dan 1900 internationale teams deel om een AImodel te creëren dat slaapstudies efficiënter en gemakkelijker moet maken.
30 november 2023
Nieuw model voorspelt de veiligheid van Amsterdamse kademuren
De kades van Amsterdam zijn soms al 300 jaar geleden gebouwd, vaak op houten palen. Al deze kademuren moeten goed onderhouden worden om ook in de steeds drukker wordende steden van nu altijd veilig te blijven. Maar welke moeten eerst? En welke kades zijn nog in goede staat? Onderzoek van AMS Institute en TU Delft, uitgevoerd in samenwerking met gemeente Amsterdam leverde een nieuw model op dat de constructie, belasting en het falen van Amsterdamse kademuren inzichtelijk maakt. Mart-Jan Hemel promoveert hierop op 30 november aan de TU Delft.
28 november 2023