vanaf zee tot in je achtertuin

Energy hubs

Energy hubs

Press Kit

Onze experts, onze labs en onze oplossingen.

Bekijk de Press Kit

Het Nederlandse stroomnet raakt steeds vaker overbelast. Daar hebben huishoudens last van, maar ook de elektrificatie van de grote industrie loopt hierdoor vertraging op. De huidige stroomkabels zijn niet dik genoeg. In Delft onderzoeken we een belangrijke oplossing: energy hubs.

Een energy hub is een slim gestuurd, decentraal energiesysteem waarin de opwekking, consumptie, opslag en conversie van verschillende energiedragers in een specifiek gebied – dat kan een huis zijn, een woonwijk of een industrieterrein – op elkaar worden afgestemd. Het inzetten van energy hubs kan de overstap naar en het gebruik van hernieuwbare energie bespoedigen in sectoren die nog draaien op gas. Ze zorgen voor energiebesparing, ontlasten en versterken het energienetwerk én dragen zelfs bij aan sociale cohesie in wijken.

Op de TU Delft wordt onderzoek gedaan naar allerlei vormen van energy hubs – voor de grote industrie, offshore maar ook de glastuinbouw tot aan bedrijventerreinen (zoals TU Delft Campus), woonwijken en huizen. Het onderzoek leidt tot innovaties en technologische en maatschappelijke doorbraken, en uiteindelijk tot een duurzamer en future proof energiesysteem.

Wat wij laten zien en onderzoeken, is niet hoe de wereld er nu al uitziet. We laten het potentieel zien.

Laura Ramírez & Peter Palensky

Een energy hub is een extreem krachtig concept, een echte innovatiesprong, omdat het dingen combineert die tot nu toe niet gecombineerd werden.

Student Story

Met energy hubs het stroomnet ontlasten: zo lukt het wel

Technisch kan het, maar in de praktijk lukt het zelden: vraag en aanbod van energiegebruikers beter op elkaar afstemmen, zodat we meer stroom kunnen gebruiken en opwekken met hetzelfde stroomnet. Odile Niers ontwierp in haar afstudeerproject vier interventies waarmee het wel lukt.

Lees de story van Odile

Student Story

Hoe de zon kan gaan schijnen voor groene stroom vanaf zee

Sophie Broekers ontdekte hoe windparken op zee hun stroom veel kosten-effectiever aan land kunnen brengen via hun enorm dure kabels. Tijdens haar afstudeerproject simuleerde ze een drijvend zonnepark tussen de windmolens op de Noordzee, met veelbelovende resultaten.

Lees de story van Sophie

| Lokale energy hubs

Energiearmoede oplossen

Abhigyan Singh onderzoekt hoe we de energietransitie rechtvaardig en eerlijk kunnen houden door samen te werken met bewoners en lokale initiatieven. In deze video laat Abhigyan zien hoe hij betrokken is bij het LIFE-project in Amsterdam Zuidoost, waar ze “energiearmoede” willen tegengaan met behulp van energy hubs. Een energy hub is een gedecentraliseerd energiesysteem, en kan daarom goed aansluiten bij het sociale, culturele en economische leven van mensen in bepaalde wijken. Abhigyan is Assistant professor Converging Design, Energy & Anthropology aan de faculteit Industrieel Ontwerpen.

| Kijktijd: 4:00 min.

Mini-documentaire ESP Lab

Stel je voor dat je jarenlang in alle rust je werk doet, ergens in de luwte van een groot academisch instituut, en ineens draaien de schijnwerpers in jouw richting. Het overkwam Peter Palensky, hoogleraar aan de TU Delft. Zijn specialisme – intelligente elektriciteitsnetwerken – kwam de laatste jaren flink in de belangstelling te staan. Door de snelle transitie naar duurzame energie rijst namelijk de vraag: is ons bestaande elektriciteitsnet wel bestand tegen allerlei ingrijpende veranderingen?

| Kijktijd: 12:23 min.

Evenementen

Meer weten? Neem contact op!

Wetenschapsvoorlichters Climate & Energy

Dave Boomkens
06 3408 1461
d.j.boomkens@tudelft.nl

Pauline Bijster
06 4842 1089
h.p.bijster@tudelft.nl

Vragen of samenwerken?

We staan altijd open voor kennismakingen en nieuwe partnerschappen die innovatie en vooruitgang stimuleren.

Peter Lucas
06 4249 8373
p.lucas@tudelft.nl

Arnoud van der Zee
06 4821 6215
a.e.vanderzee@tudelft.nl

Kom langs

Ontdek de unieke faciliteiten van TU Delft, waar onderzoek naar energy hubs en duurzame energieoplossingen centraal staat. Bekijk ook onze Press Kit.

Kom langs