Het Nederlandse stroomnet raakt steeds vaker overbelast. Daar hebben huishoudens last van, maar ook de elektrificatie van de grote industrie loopt hierdoor vertraging op. De huidige stroomkabels zijn niet dik genoeg. In Delft onderzoeken we een belangrijke oplossing: energy hubs.
Een energy hub is een slim gestuurd, decentraal energiesysteem waarin de opwekking, consumptie, opslag en conversie van verschillende energiedragers in een specifiek gebied – dat kan een huis zijn, een woonwijk of een industrieterrein – op elkaar worden afgestemd. Het inzetten van energy hubs kan de overstap naar en het gebruik van hernieuwbare energie bespoedigen in sectoren die nog draaien op gas. Ze zorgen voor energiebesparing, ontlasten en versterken het energienetwerk én dragen zelfs bij aan sociale cohesie in wijken.
Op de TU Delft wordt onderzoek gedaan naar allerlei vormen van energy hubs – voor de grote industrie, offshore maar ook de glastuinbouw tot aan bedrijventerreinen (zoals TU Delft Campus), woonwijken en huizen. Het onderzoek leidt tot innovaties en technologische en maatschappelijke doorbraken, en uiteindelijk tot een duurzamer en future proof energiesysteem.
Een energy hub is een extreem krachtig concept, een echte innovatiesprong, omdat het dingen combineert die tot nu toe niet gecombineerd werden.
Student Story
Met energy hubs het stroomnet ontlasten: zo lukt het wel
Technisch kan het, maar in de praktijk lukt het zelden: vraag en aanbod van energiegebruikers beter op elkaar afstemmen, zodat we meer stroom kunnen gebruiken en opwekken met hetzelfde stroomnet. Odile Niers ontwierp in haar afstudeerproject vier interventies waarmee het wel lukt.
Student Story
Hoe de zon kan gaan schijnen voor groene stroom vanaf zee
Sophie Broekers ontdekte hoe windparken op zee hun stroom veel kosten-effectiever aan land kunnen brengen via hun enorm dure kabels. Tijdens haar afstudeerproject simuleerde ze een drijvend zonnepark tussen de windmolens op de Noordzee, met veelbelovende resultaten.
| Lokale energy hubs
Energiearmoede oplossen
Abhigyan Singh onderzoekt hoe we de energietransitie rechtvaardig en eerlijk kunnen houden door samen te werken met bewoners en lokale initiatieven. In deze video laat Abhigyan zien hoe hij betrokken is bij het LIFE-project in Amsterdam Zuidoost, waar ze “energiearmoede” willen tegengaan met behulp van energy hubs. Een energy hub is een gedecentraliseerd energiesysteem, en kan daarom goed aansluiten bij het sociale, culturele en economische leven van mensen in bepaalde wijken. Abhigyan is Assistant professor Converging Design, Energy & Anthropology aan de faculteit Industrieel Ontwerpen.
| Kijktijd: 4:00 min.
Mini-documentaire ESP Lab
Stel je voor dat je jarenlang in alle rust je werk doet, ergens in de luwte van een groot academisch instituut, en ineens draaien de schijnwerpers in jouw richting. Het overkwam Peter Palensky, hoogleraar aan de TU Delft. Zijn specialisme – intelligente elektriciteitsnetwerken – kwam de laatste jaren flink in de belangstelling te staan. Door de snelle transitie naar duurzame energie rijst namelijk de vraag: is ons bestaande elektriciteitsnet wel bestand tegen allerlei ingrijpende veranderingen?
| Kijktijd: 12:23 min.
Evenementen
-
Tijdens de Nationale en Delftse Klimaatweek laat iedereen in Nederland zien wat je zelf kunt doen voor het klimaat. TU Delft doet dit door o.a. aandacht te vragen voor het onderzoek naar allerlei soorten en vormen van energy hubs: slim gestuurde, decentrale energiesystemen.
Professor Peter Palensky legt uit waarom TU Delft júist tijdens de Nationale en Delftse Klimaatweek aandacht besteedt aan energy hubs: ‘We moeten de laatste drie sectoren die nog geheel op gas gebaseerd zijn – de transportsector, de industrie en onze verwarming – elektrisch gaan maken. Een manier hiervoor is elektriciteit op industrieterreinen converteren naar waterstof of andere synthetische gassen, en daarvoor heb je energy hubs nodig.’
-
Tijdens de Internationale Klimaattop in Bakoe roepen de EU-lidstaten op om de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graad te beperken. Energy hubs spelen een rol in het versnellen van de energietransitie: ze integreren hernieuwbare energiebronnen efficiënt, stimuleren lokale energieproductie en bevorderen samenwerking tussen sectoren. Bovendien helpen ze de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en versterken ze de veerkracht van het energienetwerk, wat belangrijk is voor het bereiken van onze klimaatdoelstellingen.
-
De Dag van het gedrag, georganiseerd door het Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL), is een samenwerkingsverband van alle ministeries en rijksdiensten. Een goede reden om de verhalen van wetenschappers Emile Chappin en Mariëlle Rietkerk over de rol van gedrag binnen het versnellen van de energietransitie te lezen.
News & Stories
Meer weten? Neem contact op!
Wetenschapsvoorlichters Climate & Energy
Dave Boomkens
06 3408 1461
d.j.boomkens@tudelft.nl
Pauline Bijster
06 4842 1089
h.p.bijster@tudelft.nl
Vragen of samenwerken?
We staan altijd open voor kennismakingen en nieuwe partnerschappen die innovatie en vooruitgang stimuleren.
Peter Lucas
06 4249 8373
p.lucas@tudelft.nl
Arnoud van der Zee
06 4821 6215
a.e.vanderzee@tudelft.nl