Windparken, vliegvelden, treinstations, banken en overheidsdiensten, maar ook defensie en hele productieketens: alles is tegenwoordig afhankelijk van digitale netwerken en een digitale infrastructuur. En daarom is deze ook kwetsbaar: inbrekers op dit net kunnen grote schade aanbrengen. Cybersecurity is het beschermen van computers, servers, apparaten, systemen en netwerken tegen aanvallen en is een steeds urgenter onderwerp voor een sterk en autonoom Nederland en Europa.
Ontdek hier de nieuwste wetenschappelijke kennis over cybertechnologie, -governance en -gebruik samen. Voor bedrijven, de overheid en inwoners.
We moeten de digitale transitie van onze samenleving zo goed mogelijk beveiligen.
Story of Science
Windmolenparken en energiecentrales beschermen tegen cyberaanvallen met nieuwe AI
Onderliggende controlesystemen garanderen de optimale werking van elk fysiek systeem dat op onvoorspelbare omstandigheden moet reageren. Door hier op fysica geïnspireerde AI aan toe te voegen, hoopt Riccardo Ferrari dat ze daarnaast ook een volgende-generatie verdedigingslinie kunnen vormen tegen kwaadaardige, geavanceerde cyberaanvallen.
| Cybercriminaliteit
Expert: Rolf van Wegberg
Als je aan cybercriminelen denkt, zie je misschien iemand in een hoodie die ingewikkelde code schrijft. In werkelijkheid werkt het anders. Phishing-mails komen uit bouwpakketten, ransomwaregroepen worden gerund door ambtenaren uit Oost-Europa en die 'zoon' heeft gewoon je gegevens uit een datalek gekocht. Cybercriminaliteit raakt iedereen. Maar hoe werkt het echt? En wat kunnen we eraan doen?
| Kijktijd: 2:59 min.
Online Cybersecurity cursussen
Meer weten? Neem contact op!
Wetenschapsvoorlichter
Digital Society
Marc de Kool
(+31) 15 278 3723
a.j.m.dekool@tudelft.nl
Vragen of samenwerken?
Heeft u vragen? Of wilt u bijdragen of samenwerken? Neem contact op via a.j.m.dekool@tudelft.nl. Bekijk ook onze Press Kit.