Archief

333 resultaten

20 juli 2018

Veni voor onderzoek naar hybride betonconstructies

Veni voor onderzoek naar hybride betonconstructies

Zeven wetenschappers van de TU Delft hebben een Veni toegekend gekregen van NWO. Betononderzoekster Mladena Luković (CiTG) is een van de laureaten. Met hulp van de Veni kan zij gedurende drie jaar haar ideeën verder ontwikkelen.

12 juli 2018

TU Delft publiceert uitkomsten onderzoek oorzaken schade in provincie Groningen

De TU Delft heeft het onderzoek naar de oorzaken van bouwkundige schade in de provincie Groningen afgerond en gepubliceerd. De onderzoekers hebben 69 panden onderzocht waarvoor complexe schade was gemeld. Deze panden bevatten in totaal ruim 2400 schades. Doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de oorzaken die ten grondslag liggen aan gebouwschade in de provincie. De onderzoekers concluderen dat het toewijzen van schade aan concrete oorzaken alleen indicatief mogelijk is. Omstandigheden in het gebouw, fundering en bodem zijn de belangrijkste onderliggende oorzaken voor schades bij de onderzochte gebouwen. De invloed van bevingen is moeilijk uit te sluiten uit de best verklarende scenario’s voor schade in de onderzochte panden, maar valt tegelijkertijd ook moeilijk te bewijzen.

04 juli 2018

Wilgen als troef in natuurlijke bescherming tegen overstromingen

Wilgen als troef in natuurlijke bescherming tegen overstromingen

Er wordt wereldwijd veel beweerd over de rol die natuur kan spelen bij het verminderen van overstromingen, tyfoons en tsunami’s. Echter, er is nooit goed onderzoek verricht naar het effect van natuur op dit soort extreme condities. Hoe goed dempen bomen die golven dan?

12 juni 2018

Zwemveiligheid rond de Zandmotor nauwkeurig in kaart gebracht

Zwemveiligheid rond de Zandmotor nauwkeurig in kaart gebracht

Grote zandopspuitingen aan de kust hebben effect op stroming, golven en zwemveiligheid. Max Radermacher bracht deze effecten voor het eerst in kaart, zodat waar nodig gerichte maatregelen, zoals extra strandwachten, kunnen worden genomen. Radermacher promoveert op vrijdag 15 juni op dit onderwerp aan de TU Delft.

07 juni 2018

4TU Resilience Engineering Centrum officieel van start

4TU Resilience Engineering Centrum officieel van start

Grote energiestoringen of zware stormen maken duidelijk hoe kwetsbaar onze infrastructuur is. De vier technische universiteiten van Nederland (Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen Universiteit en Research) bundelen hun krachten op het gebied van Resilience Engineering. Vandaag zijn de plannen van het centrum toegelicht tijdens een internationaal event in Rotterdam.

04 juni 2018

CiTG alumna Martha Deen wint Marina van Dammebeurs 2018

CiTG alumna Martha Deen wint Marina van Dammebeurs 2018

Kunnen we klimaatverandering tegengaan door de energie van de oceaan in te zetten? Martha Deen, alumna Applied Earth Sciences, heeft een ambitieus plan om de energiepotentie van de oceaan in kaart te brengen. Daarmee won zij de Marina van Dammebeurs 2018 voor getalenteerde vrouwelijke alumni van de TU Delft.

04 juni 2018

Vidi-beurs voor Frans van der Meer

Vidi-beurs voor Frans van der Meer

Frans van der meer heeft van NWO een Vidi-beurs toegekend gekregen van 800.000 euro voor zijn voorstel over composietlaminaat. Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers een eigen onderzoeksgroep opzetten om een eigen, vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen.

31 mei 2018

Geen grotere schades in Europa door overstromingen in de afgelopen 150 jaar

Geen grotere schades in Europa door overstromingen in de afgelopen 150 jaar

Men voorspelt in het algemeen dat door het opwarmende klimaat extreme hydrologische gebeurtenissen in Europa vaker zullen voorkomen en meer schade zullen aanrichten. Onderzoekers van de TU Delft en Rice University (Houston) hebben nu echter aangetoond dat in de afgelopen 150 jaar, na correctie voor economische en demografische veranderingen, financiële verliezen en dodelijke slachtoffers door overstromingen niet zijn toegenomen. Ze publiceren hun bevindingen in Nature Communications.