Laatste nieuws
02 april 2024
TU Delft presenteert visie op oplossen woningnood
Op 2 april presenteert de TU Delft haar advies voor de aanpak van de woningnood in een online rapport, een publieke tentoonstelling en een openbaar debat. In ons rapport, getiteld ‘Ruimte voor wonen’ bundelen onze experts hun kennis, adviseren we integrale maatregelen en presenteren we innovatieve benaderingen om het woningtekort in Nederland aan te pakken door huisvesting, energietransitie, klimaatadaptatie, circulariteit, industrie, landbouw, infrastructuur en natuur met elkaar te verweven.
21 maart 2024
NWO Mozaïek 2.0-beurs voor ir. Hoessein Alkisaei
Ir. Hoessein Alkisaei heeft een NWO Mozaïek 2.0-beurs verworven. Mozaïek 2.0 is een promotiebeurzenprogramma dat gericht is op de in Nederland ondervertegenwoordigde groep afgestudeerden met een migratieachtergrond uit Afrika, Azië, het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika en Turkije.
19 maart 2024
Kwelder op de proef gesteld in stroomgoot
Bieden kwelders een natuurlijke bescherming tegen overstromingen? Onderzoekers van het project 'Living Dikes’ brachten 62 grote blokken kweldergras van de kust van Friesland naar de Deltagoot bij Deltares. Door het weken bloot te stellen aan extreme golven wordt nu onderzocht wat het dempende effect is van kwelders op de golven.
05 maart 2024
De hartslag van ecosystemen meten
Susan Steele-Dunne ontvangt een NWO Vici-beurs. Hiermee gaat zij onderzoek opzetten om de ‘hartslag’ van ecosystemen op aarde in de gaten te houden met radarmetingen. Als we begrijpen hoe deze hartslag gedurende de dag varieert, is het mogelijk om al in een vroeg stadium vast te stellen dat de gezondheid van een bos achteruit gaat. Dit draagt bij aan betere voorspellingen over hoe ecosystemen reageren op klimaatverandering. Uiteindelijk kan dit kansen bieden voor vroegtijdige interventies.
01 maart 2024
Collega prof.dr. Pacelli Zitha (GSE) overleden
12 februari 2024
Wolken verdwijnen als sneeuw voor de zon tijdens zonsverduistering
Stapelwolken boven land beginnen bijna direct te verdwijnen tijdens een gedeeltelijke zonsverduistering. Dat laat nieuw onderzoek zien van het KNMI en de TU Delft. Tot voor kort resulteerden satellietmetingen tijdens de verduistering in donkere vlekken in de wolkenkaart. Dankzij een nieuwe methode konden de metingen worden hersteld. De resultaten kunnen gevolgen hebben voor climate engineering. Verdwijnende wolken zouden namelijk de afkoelende werking van een kunstmatige zonsverduistering deels teniet kunnen doen. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in Nature Communications Earth and Environment.
02 februari 2024
NWO-subsidie voor gebruik van mensgerichte AI bij crowd- en crisisrespons
Het AI-COMPASS consortium, onder leiding van TU Delft, ontwikkelt real-time ondersteuningssystemen die rekening houden met context, gedrag en waarden. Dit project wordt gefinancierd door het programma Collaboration between Humans and (semi-)Autonomous systems van NWO.