Laatste nieuws

331 resultaten

29 september 2022

ESA selecteert Harmony als Earth Explorer flagship missie

ESA selecteert Harmony als Earth Explorer flagship missie

Na jaren van diepgaande wetenschappelijke en technische studies hebben de ESA-lidstaten Harmony formeel geselecteerd als de 10e Earth Explorer missie, die in 2029 zou moeten worden gelanceerd. De Harmony missie werd in 2018 voorgesteld door een internationaal wetenschappelijk team onder leiding van Dr. Paco López Dekker. Earth Explorer (EE)-missies houden zich bezig met vragen die rechtstreeks verband houden met onderzoek naar klimaatverandering en andere maatschappelijk relevante kwesties.

30 augustus 2022

Bert Wouters in NRC, Standaard, Scientias en Atlas: smelten van de ijskap

Bert Wouters in NRC, Standaard, Scientias en Atlas: smelten van de ijskap

Wat gaat de Groenlandse ijskap doen? Het is in een wereld die rap opwarmt nog niet zo eenvoudig om dat te voorspellen. Er zijn wel computermodellen die de interactie tussen het klimaat en de ijskap beschrijven, maar die zijn niet perfect, zo stelt onderzoeker Bert Wouters, verbonden aan de Universiteit Utrecht en TU Delft. “Ze doen hun werk goed, maar er zitten nog onzekerheden in.

22 augustus 2022

20 miljoen EU-subsidie voor onderzoek ondergrondse warmteopslag

20 miljoen EU-subsidie voor onderzoek ondergrondse warmteopslag

De EU streeft naar een CO2-neutrale economie in 2050. Op dit moment zorgen verwarming en koeling voor ongeveer 50% van de eindvraag naar energie in Europa. Deze vraag wordt grotendeels ingevuld met behulp van fossiele brandstoffen. Grootschalige seizoensgebonden warmteopslag is een belangrijke strategie om verwarming CO2-vrij te maken en zo de EU-ambities te verwezenlijken. Want duurzame bronnen zoals geothermische energie en zonne-energie leveren in de zomer veel warmte, terwijl we die in de winter nodig hebben. Het consortium PUSH-IT ontvangt deze Horizon Europe subsidie om dergelijke warmteopslagsystemen te demonstreren en te ontwikkelen. PUSH-IT staat voor Piloting Underground Seasonal Heat Storage In geothermal reservoirs.

16 augustus 2022

Een duik in de diepe blauwe wateren van Curaçao

Een duik in de diepe blauwe wateren van Curaçao

Environmental Engineering student Jessie-Lynn van Egmond is op MSc thesis avontuur, op jacht naar oude grondwaterputten om hun waterkwaliteit te analyseren. Hoe staat het met het zoetwater van het eiland? Is het onderhevig geweest aan verzilting of andere vervuilingstrends? Dat is wat Jessie-Lynn probeert te onderzoeken.

02 augustus 2022

Hoe kustzeeën de oceaan helpen met het vastleggen van CO2 uit de atmosfeer

Hoe kustzeeën de oceaan helpen met het vastleggen van CO2 uit de atmosfeer

De impact van de productieve Noordzee op het wereldwijde klimaat gaat onder andere via de uitwisseling van koolstof en nutriënten tussen de Noordzee en de Atlantische oceaan. Hoe groot deze rol van de Noordzee echt is, gaat een Nederlands consortium van wetenschappers onderzoeken de komende vier jaar onderzoeken. Onder leiding van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) vindt veldonderzoek plaats in combinatie met computermodellen. Uiteindelijk zullen modellen gebruikt worden om toekomstige effecten van omgevings‐ en klimaatverandering op de Noordzee‐Atlantische oceaan en het wereldwijde klimaat te bepalen. Vanuit TU Delft werken Bram van Prooijen en Peter Hermans ( Civiele Techniek en Geowetenschappen ) mee aan het onderzoek.

07 juli 2022

PATH2ZERO: Transitie naar emissievrije binnenvaart

PATH2ZERO: Transitie naar emissievrije binnenvaart

Een consortium onder leiding van Alex Kirchek heeft een NWO subsidie ontvangen voor het project PATH2ZERO: PAving THe way towards Zero-Emission and RObust inland shipping. PATH2ZERO zal bijdragen aan de overgang naar een emissievrije binnenvaart in samenwerking met de binnenvaartsector. Het consortium van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties richt zich op het ontwikkelen van duurzame businessmodellen en handelingsperspectieven.

28 juni 2022

Onderzoekers TU Delft: zeespiegelstijging langs Nederlandse kust versnelt

Onderzoekers TU Delft: zeespiegelstijging langs Nederlandse kust versnelt

De zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust is aan het versnellen. Dat melden wetenschappers van de TU Delft in een nieuwe studie. Uit een uitgebreide analyse van de metingen van acht getijdestations langs de Nederlandse kust (onder meer die van Maassluis, Delfzijl en Vlissingen) blijkt dat de gemiddelde zeespiegelstijging – sinds midden jaren negentig – 2.7 ± 0.4* millimeter per jaar is. In vergelijking tot de zeventig jaar daarvoor is dat een significante stijging van 1.0 ± 0.5 mm/jaar.