Laatste nieuws
30 november 2022
Delfts onderzoek in Rijksmuseum
Een slim alternatief voor de zandzak én een experiment met klei dat ons meer moet leren over het verstevigen van onze dijken. Het zijn twee voorbeelden van Delfts onderzoek dat momenteel als kunst aan de muren van het Rijksmuseum hangt.
29 november 2022
Christian Tiberius in het IEEE Spectrum
Modern life now often depends on GPS (short for Global Positioning System), but it can err by several meters in cities. Now a new study from a team of Dutch researchers reveals a terrestrial positioning system based on existing telecommunications networks that can deliver geolocation info accurate to within 10 centimeters in metropolitan areas.
28 november 2022
Zeespiegelstijging: Tijd voor een duidelijke strategie
Tijd voor een duidelijke strategie om Nederland voor te bereiden op zeespiegelstijding. In een open brief aan de Deltacommissaris pleiten Bas Jonkman, hoogleraar waterbouwkunde en Han Meyer, emeritus hoogleraar stedenbouwkunde aan de TU Delft voor een duidelijke strategie om Nederland voor te bereiden op klimaatverandering en zeespiegelstijging. De afgelopen jaren is er volgens hen wel veel gedroomd, maar nog weinig gebeurd. "Het is tijd om van dromen naar daden over te gaan. Willen we in de loop van de eeuw grootschalige maatregelen kunnen treffen, dan moet in 2026 de hoofdrichting glashelder zijn", schrijven ze in hun brief aan Deltacommissaris Peter Glas.
21 november 2022
Refreeze the Arctic Foundation ondersteunt klimaatonderzoek TU Delft
Op 21 november 2022 heeft het Universiteitsfonds Delft een meerjarige schenkingsovereenkomst gesloten met Stichting Refreeze the Arctic Foundation. Hierdoor is het mogelijk om innovatieve methodes aan de TU Delft te ontwikkelen om wolken aan te passen en zo opwarming van de aarde tegen te gaan.
18 november 2022
Christian Tiberius in het NRC: Plaatsbepaling tot op 10 cm precies
Plaatsbepaling met gps is in de praktijk niet heel nauwkeurig. Het kan beter, door geen satellieten maar 5G-masten te gebruiken.
17 november 2022
Roderik Lindenbergh & Mieke Kuschnerus laser scan data set of Kijkduin
Nature Portfolio’s Scientific Data Journal published an article written by Sander Vos, Katharina Anders, Mieke Kuschnerus, Roderik Lindenbergh, Bernhard Höfle, Stefan Aarninkhof and Sierd de Vries, that describes a 6 month long hourly laser scan survey of the beach-dune system at Kijkduin, The Netherlands. The Netherlands is protected by about 250 kilometers of natural beach-dune systems and understanding the natural variability and resilience is of key importance to protect the Netherlands with the future climate change and sea level rise. The dataset provides information about storm responses and shoreward sand transport which is important for the resilience determination.
16 november 2022
Navigeren op de decimeter nauwkeurig
Onderzoekers van de TU Delft, Vrije Universiteit Amsterdam en VSL hebben een alternatief plaatsbepalingssysteem ontwikkeld dat robuuster en nauwkeuriger is dan GPS, met name in bebouwd gebied. Met het prototype van het systeem, geïmplementeerd in een speciaal opgezet mobiel netwerk, is een nauwkeurigheid van 10 centimeter behaald.