Nieuws

20 november 2020

Onderzoek naar lekkage van mond-neusmaskers

Onderzoek naar lekkage van mond-neusmaskers

Philomena Bluyssen en Marco Ortiz ontwikkelen in het Senselab een methode waarmee de lekkage van verschillende maskers vergeleken kan worden. Een dergelijke test ontbreekt vooralsnog in de NEN norm.

19 november 2020

Nieuwe hoogleraar Environmental Behaviour and Design beziet de stad op ooghoogte

Nieuwe hoogleraar Environmental Behaviour and Design beziet de stad op ooghoogte

Ruim twintig jaar is Machiel van Dorst inmiddels werkzaam aan de faculteit Bouwkunde. Als voorzitter van de afdeling Urbanism en, meer recent, als vicedecaan stak hij veel tijd in de faculteit. Maar onderwijs en onderzoek bleven boeien. Nu staan ze weer centraal. “De wisselwerking tussen omgeving, gedrag en het stedenbouwkundig en landschapsarchitectonisch ontwerp: dat is de materie van mijn leeropdracht.”

17 november 2020

Start up geoFluxus wint eerste prijs EU DATHON

GeoFluxus, een spin-off van de faculteit Bouwkunde, wint de 1e prijs tijdens de EU DATHON Green Deal Challenge. Voor deze wedstrijd worden wereldwijd teams uitgenodigd om toepassingen te creëren voor Europese open datasets.

17 november 2020

Leerstoel Publiek Vastgoed sluit 4-jarig contract met politie

Leerstoel Publiek Vastgoed sluit 4-jarig contract met politie

De politie is een van de grootste eigenaren van publiek vastgoed in Nederland. Van politiebureau tot forensisch laboratorium, van monumenten in de Haagse binnenstad tot grootschalige voorzieningen aan de snelweg in Driebergen: de huisvestingsopgave van de politie is even divers als uitdagend. In september zijn Monique Arkesteijn en Alexandra den Heijer (leerstoel Publiek Vastgoed, afdeling MBE) een vierjarig samenwerkingscontract gestart met de politie.

06 november 2020

Koopwoningmarkt schakelt ondanks Corona crisis naar een hogere versnelling

Koopwoningmarkt schakelt ondanks Corona crisis naar een hogere versnelling

De krapte op de woningmarkt zet onverminderd door. Relatief weinig woonconsumenten zijn in economische zin echt geraakt door de Coronacrisis. Dit komt vooral door het enorme pakket aan ondersteuningsmaatregelen van de centrale en lokale overheden in het kader van de Corona crisis. Het vertrouwen in de koopwoningmarkt laat in het derde kwartaal van 2020 weer een herstel zien.

05 november 2020

Hulporganisaties moeten circulair bouwen in Afrika

Hulporganisaties moeten circulair bouwen in Afrika

Hulporganisaties bouwen in ontwikkelingslanden het liefst huizen die voldoen aan westerse standaarden. Fout, zegt promovendus Michiel Smits, want bewoners hebben moeite om ze zelf te onderhouden. Toch stuit zijn pleidooi voor 'zelfredzame', circulaire woningen op een bezwaar: bewoners willen liever een huis van cement en baksteen.

04 november 2020

Veni voor Amy Thomas

Veni voor Amy Thomas

Dr. Amy Thomas krijgt voor haar onderzoek 'Haar Kantoor' een Veni toegekend. Het onderzoek omvat een historische analyse van de rol van gender in het ontwerp van bedrijfsgebouwen en interieurs. Kantoren zijn van oudsher ontworpen voor en door mannen. Dit architectuurgeschiedenis project onderzoekt hoe werkplekontwerp de ongelijkheid op de werkplek beïnvloedt en hiermee het welzijn, de gezondheid, de status en de loopbaanontwikkeling van vrouwen onevenredig benadeeld.

03 november 2020

Film ‘Energieslaven’ wint Gouden Reiger

Film ‘Energieslaven’ wint Gouden Reiger

Tijdens de Avond van de Opdrachtfilm op 28 oktober is de film Energieslaven bekroond als winnaar in de categorie Creativiteit/Innovatie. De film laat op indringende wijze zien hoeveel energie er gebruikt wordt in ons huishouden die door roeiers in de kelder moet worden opgewekt.

02 november 2020

Archiprix selectie 2021 bekend

Archiprix selectie 2021 bekend

Ieder najaar worden de beste afstudeerprojecten van de faculteit Bouwkunde geselecteerd en tentoongesteld in de online VR expositie. De jury selecteerde de negen beste projecten voor deelname aan de toonaangevende Archiprix, de jaarlijkse prijsvraag voor aanstormend ontwerptalent. De negen projecten werden geselecteerd uit 47 projecten, die samen de breedte van de verschillende specialisaties van het vakgebied goed in beeld brengen.

21 oktober 2020

Vijf grondslagen voor beter ontwerponderwijs

Vijf grondslagen voor beter ontwerponderwijs

Doorgewinterd docent Elise van Dooren heeft honderden bouwkundestudenten de kneepjes van het vak geleerd. De onderwijskundige aspecten van haar werk hebben haar altijd geboeid. Zozeer zelfs dat ze tien jaar geleden besloot een kwestie die haar al langer bezighield grondig te onderzoeken: hoe krijgen aspirant-ontwerpers beter mee wat ontwerpen an sich inhoudt?