Nieuws
19 juni 2023
Overlijdensbericht hoogleraar Tillmann Klein
Afgelopen zaterdag ontving de faculteit Bouwkunde het verdrietige bericht dat onze gewaardeerde en zeer betrokken collega Prof. Dr.-Ing. Tillmann Klein na een lange strijd tegen kanker op 17 juni 2023 in Rotterdam is overleden. Ons diepste medeleven gaat uit naar Tillmanns vrouw Usch, zoon Jakob, familie, vrienden, zijn collega's en studenten. We wensen hen allen heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.
15 juni 2023
Blinde vlekken vinden in de historiografie van architectuur en stedenbouw
Licht werpen op onderbelichte aspecten van de architectuur en stedenbouw in de twintigste eeuw. Dat is wat Janina Gosseye, hoogleraar Building Ideologies per maart 2023, voor ogen heeft. Hiervoor acht ze middelen zoals beeldverhalen en mondelinge bronnen heel geschikt. “Hoe beïnvloeden politieke, sociale en economische ontwikkelingen onze gebouwde omgeving? Wat betekent dit voor bewoners, opdrachtgevers, architecten, aannemers?”
15 juni 2023
Faculteit Bouwkunde TU Delft, PME Pensioenfonds en Achmea Real Estate starten Biobased Design Team
Tijdens de vastgoedbeurs Provada hebben Dick van Gameren, decaan van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, Eric Uijen van PME Pensioenfonds en Mascha Hendrickx van Achmea Real Estate op 14 juni een samenwerkingsovereenkomst getekend. Mede door de steun van PME Pensioenfonds en Achmea Real Estate kan een team van wetenschappers, inclusief een beoogd hoogleraar, bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft van start met het vergroten van kennis en kunde over het ontwerpen van gebouwen met hout en andere biobased materialen.
22 mei 2023
Het landschap als vertrekpunt voor duurzame verstedelijking
Duurzame verstedelijking, klimaatadaptatie en biodiversiteit vragen om een ontwerpaanpak die het landschap als uitgangspunt nemen. Dat is in het kort waar de nieuwe hoogleraar Steffen Nijhuis zich op richt binnen de leeropdracht Landscape-based Urbanism. “Het landschap biedt structuur, ecologische samenhang en variatie, maar is ook flexibel en multifunctioneel.” In een interview licht Steffen zijn onderzoek en ambitie verder toe.
15 mei 2023
BK alumna ontvangt runner up prijs bij Marina van Damme prijsuitreiking
Donderdag 11 mei vond de uitreiking van de Marina van Dammebeurs 2023 plaats, georganiseerd door Universiteitsfonds Delft. Drie Delftse alumna maakten kans op de felbegeerde beurs van €9.000. Bouwkunde alumna Ludovica Cassina won niet maar ging zeker niet met lege handen naar huis. Haar presentatie werd zo gewaardeerd dat ze een dubbele runner-up prijs in ontvangst mocht nemen ter waarde van €5.000, waarvan één ter beschikking gesteld door alumnus ir. Allerd Stikker vanuit het Fortuna Fonds en de ander door het Universiteitsfonds.
09 mei 2023
Tentoonstelling BK Africa: A Laboratory of the Future? te zien in Venetië
Met de tentoonstelling BK Africa: A laboratory of the future? van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft als voortrekker, brengt de tentoonstelling in Venetië een selectie van recente projecten, onderzoek en andere initiatieven samen die ingaan op de snelle transformatie van het Afrikaanse continent. Het werk is ontwikkeld door studenten, docenten en partners in Afrika van de faculteit Bouwkunde.
08 mei 2023
TU Delft zet in op batterij van de toekomst
Een belangrijke uitdaging in de energietransitie is het efficiënt en flexibel opslaan én transporteren van hernieuwbare energie. Batterijen spelen daarin een belangrijke rol. Maar toch is er nog veel onderzoek en innovatie nodig. Om dat te stimuleren, lanceert TU Delft – donderdag 11 mei 2023 – e4BatteryDelft: een gloednieuw platform dat kijkt naar het elektrochemisch opslaan van hernieuwbare energie – met respect voor de wereld om ons heen, op een manier dat het betaalbaar is en ook nog eens volledig Europees.
08 mei 2023
Project ‘Cowborgs in de polder’: van ontworpen zuivellandschappen tot stikstofcrisis
Geautomatiseerde technologieën hebben de groei van de Nederlandse zuivelindustrie gestimuleerd. Tegenwoordig wordt deze sector bekritiseerd vanwege het negatieve effect op de natuur met name in de context van de stikstofcrisis. Om de milieuproblemen veroorzaakt door de landbouw beter aan te pakken, is het belangrijk om te begrijpen hoe de toepassing van automatisering en andere digitale technologie in deze sector, de omgeving waar voedsel wordt geproduceerd beïnvloedt.
04 mei 2023
Druk op de Nederlandse koopwoningmarkt neemt verder af
In het eerste kwartaal van 2023 zet de daling van de koopprijzen van woningen verder door. Ook blijkt het aantal verkochte woningen in de bestaande woningvoorraad op een lager niveau uit te komen dan we in voorgaande jaren gewend zijn geweest. Toch is er zeker geen sprake van een vrije val op de koopwoningmarkt. De markt raakt wel meer ontspannen, waardoor de consument iets meer keuze krijgt en steeds vaker weer onder de vraagprijs durft te bieden. De geringe nieuwbouwproductie van koopwoningen en de aanhoudende bevolkingsgroei zorgen wel voor een toenemende vraagdruk, waardoor prijsstijgingen op de middellange termijn aannemelijk is.
13 april 2023
Onderzoek bij faculteit Bouwkunde zeer goed beoordeeld
Eind november 2022 bezocht een commissie van vooraanstaande experts de Faculteit Bouwkunde om zich een oordeel te vormen over ons onderzoek (2016-2021). De bevindingen van de commissie tijdens deze onderzoeksvisitatie zijn heel positief.